De verborgen bron, Hella S. Haasse, boek recensie

 

 

 

 

u0kxgEHRocqFGpzEjbje

Nog nooit eerder las ik iets van Hella S. Haasse. De verborgen bron vond ik tussen de vele boeken op mijn e-reader. Al na het lezen van 3 bladzijdes werd ik verrast door de beeldende schrijfstijl. Ik, als visueel ingesteld persoon, laat me gemakkelijk met de hoofdpersoon meeslepen door een oud verlaten landhuis en de rondom liggende bossen van Duitsland in de jaren ’70.

Hella S. Haasse lijkt het boek de Maskermaker van Phoenix Opleidingen goed bestudeerd te hebben, zo mooi en raak beschrijft ze de jeugdherinneringen en het systeem van het gezin van herkomst van de hoofdpersonen. Al is het boek in 1964 geschreven uit de tijd is het zeker niet. De hoofdpersoon is na een burn-out, op advies van de dokter voor enkele weken alleen op ‘vakantie’ gegaan. Door het bezoeken van een (vergeten) land(erf)goed komt hij in aanraking met zijn verleden en keuzes die hij gemaakt heeft. Het dragen van een ‘masker’ door de hoofdpersoon is zeer herkenbaar beschreven, ook anno 2014! Men verschuild zijn jeugd(herinneringen) achter niet uitgesproken verlangens en aangepast gedrag.

Als hij zich uiteindelijk bewust wordt van het masker en het masker wil ‘afzetten’ blijkt dit niet gemakkelijk, wellicht nog pijnlijker als het ophouden. Na enkele weken in afzondering in de bossen valt het masker van de hoofdpersoon langzaamaan in stukken. Door letterlijk zijn historie op te graven en te bekijken zonder oordeel verwerkt en accepteert hij de pijn en komt dichterbij de persoon die hij werkelijk is.

Te koop bij Boekwinkeltjes.nl vanaf 1,50 euro

Eén antwoord op “De verborgen bron, Hella S. Haasse, boek recensie”

Reacties zijn gesloten.