Running Buddha

Om het nieuwe jaar van 2015 goed te beginnen wilde ik een start maken met een activiteit waarbij ik echt een uitdaging met mijzelf wilde aangaan. Het moest iets ‘buiten’ zijn, wat ik zelf of met anderen kan doen en niet te veel mocht kosten. Via een vriend had ik Ilse met Sinterklaas het boekje Running Buddha van Sakyong Mipham kado gedaan. Een Tibetaanse meditatieleraar en enthousiast (marathon)loper. Ilse loopt al enkele maanden, en dit boekje kon haar wellicht wat verdieping geven om met meer Mindfulness naar het (hard)lopen te kijken.

Ik kon het niet laten om de inleiding van het boekje te lezen (en toen helemaal uit!), en zo startte ik in de eerste week van januari vol goede moed aan mijn eerst loop(je) rondom het Wateringseveld. In 20 minuten 2,5 kilometer met een interval van 2 minuten wandelen – 1 minuut hardlopen. etc. Ik kwam bekaf thuis! Tjemig wat een slechte conditie. Maar ja, ik wilde een uitdaging, die heb ik dus gevonden.

Op aanraden van Ilse gebruik ik een starters loopschema met Evy Gruyaert. Via de MP3 speler spreekt Evy met een vriendelijke doch wat TomTom-achtige stem je de moed in om de interval iedere training geleidelijk aan te verhogen met meer hardloopminuten en minder wandelminuten. Zo kom je uiteindelijk na 10 weken uit op 30 minuten aan een stuk hardlopen, ongeveer 5 kilometer. Maar zo ver ben ik dus nog niet.

Tot nu toe kan ik niet zeggen dat ik het heel moeilijk heb gehad. Een aantal keer 5 minuten aan een stuk hardlopen is vooral zwaar voor mijn conditie. De benen willen wel, maar adem! Toch merk ik dat het wekelijks net wat beter gaat en vertrouw erop dat de conditie langzaam aan verder opgebouwd wordt. Qua weer heb ik het wel beter kunnen treffen. ’s Ochtends om 6.10 uur is het eigenlijk te donker, te koud en nog al eens nat geweest buiten. Flinke plensbuien en zelf hagel! Maar ik heb ook al een keer onder een strak blauwe lucht door verse sneeuw gelopen, dan is de koele frisse lucht wel verslavend te noemen, een ‘natural high’.

Sakyong Mipham schrijft vooral over het belang van een natuurlijke lichaamshouding en ademhaling die nodig is om van het hardlopen echt duurlopen te maken. Een sterk lichaam en een conditie als een paard maakt je misschien een heel snelle loper, maar dit is niet het enige wat je een goede loper maakt, een die met plezier kan lopen. Met werkelijke aandacht te lopen geeft je de mogelijkheid om een sport te beoefenen die goed is voor de conditie van zowel lichaam als geest.

In het boekje van Running Buddha wordt ook gesproken dat het nodig is jezelf af en toe een grote uitdaging te geven. Een die moeilijk maar niet onhaalbaar is. Dat heb ik met hardlopen wel gevonden. Of ik ook werkelijk aan de start van een race kom te staan weet ik nog niet. Eerst maar eens zien of ik de 10 weken van Evy uit kan lopen. To be continued!