De waarheid over de zaak Harry Quebert – Joel Dicker – boekrecensie

Writersblock is het misschien wel het ergste wat een schrijver kan overkomen. En dat is precies waar hoofdpersoon Marcus Goldman last van heeft. Na het schrijven van een zeer succesvol debuutroman, dat met miljoenen exemplaren over de Amerikaanse toonbanken ging, heeft hij de afgelopen 2 jaar geen regel op papier gekregen. Hij besluit zijn universitair docent, wereldberoemd schrijver Harry Quebert, op te zoeken in het provinciale stadje Aurora, om te zien of hij hem weer op weg kan helpen om een vervolg te geven aan zijn carrière.  Harry geeft aan dat het alleen maar tussen de oren zit en dat Marcus gewoon moet gaan beginnen aan een verhaal op papier te zetten en er niet te veel van moet verwachten. Daarbij komt nog kijken dat er een media-geile uitgever in de nek van Marcus hijgt en dreigt met een miljoenen schadeclaim als hij niet snel een boek uitbrengt.

Niet veel later blijkt dat Marcus niet de enige is met problemen. In de tuin van Harry Quebert wordt het lichaam van een 15-jarig meisje gevonden dat al 30 jaar wordt vermist. Als in het graf tevens het originele manuscript wordt gevonden van het boek dat Harry wereldberoemd heeft gemaakt zit hij diep in de problemen. Marcus heeft nu een verhaal om te schrijven, maar het verhaal raakt hem zo persoonlijk dat het hem niet lukt om feiten en onwaarheden te onderscheiden. Terwijl Marcus in het slaperige stadje Aurora de zgn honden begint wakker te maken met vragen over vroeger komen er bedreigingen aan zijn adres. Er is iemand die wil dat deze geschiedenis niet boven water komt. Waarheidsgetrouw graaft Marcus dieper en dieper, confronteert bewoners met leugens over hun verleden en rukt maskers van schijnheiligheid en angsten weg die jaren zijn gedragen.

De personages van Joel Dicker in het boek De waarheid over de zaak Harry Quebert schitteren door de herkenbaarheid van menselijke (grootheid)waanzin, bescherming van status (quo) en de liefde (met een ruw randje). Geen thriller die je op je tong laat bijten van spanning, maar wel een boek dat de feiten van alledaagse problemen voor je neus duwt en tot het einde laat nadenken over het hoe, wat, wie, en waarom. Heerlijk!

2e hands te koop bij boekwinkeltjes.nl